RaimoELaaksonen Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta...

Trolleja joukoissamme?

Lienee kohtuullisen varmaa, että tällä, niin kuin muillakin keskustelualustoilla, on seassa trolleja, hämmentäjiä eli kiusanhenkiä.

Analysoin tässä vain miestrolleja, koska oletan heitä olevan ylivoimaisen enemmistön. Mistä heidät sitten parhaiten voi tunnistaa?

- Heillä ei ole ainuttakaan tai vain muutama oma blogikirjoitus usean vuoden ajalta.

- "Minä" on heidän eniten käyttämänsä sana.

- Profiilikuvassansa hän on hyvissä kamppeissa, mieluiten tumma puku ja kravatti, mahdollinen tukka suittuna.

- Pyytämättä hän auliisti kertoo kielitaidostaan, ulkomailla asumisistaan ja rahavaroistaan.

- Hän suhtautuu varsin ylimielisesti toisiin kommentoijiin.

- Hän pyrkii kirjoittamaan virheettömästi.

- Hänen älykkyysosamääränsä on yli 200.

- Hänen älykeskuksensa pituus on vähintään 30 cm. Lepotilassa.

 

On niitä muitakin merkkejä, mutta jätän sijaa mielipiteille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Itse ajattelin kirjoittaa samantyyppisen blogin. Nimillä. Täällä on nimittäin kommentoijia, jotka länkyttävät. Mitään asiaa ei ole, ainakaan blogin aiheeseen, kuhan länkyttää. Tietävät mitä toiset ajattelevat, kysymättä, keskustelematta. Ei mitään perusteluita, koska tietoa on niin paljon, että se oikein valuu näppäimistölle...

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kirjoita pois vain. Mahtuuhan tänne.

Pekka Iiskonmaki

#1
Jotensakin tuosta kommentista tuli mieleeni plogisti.

Nimi on sellainen hauska ilmentejä. Esim. Touko Y. Toropainen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Trollien mielestä lähes kaikki muut keskustelijat ovat selkärangattomia vihervasemmistokommareita. Heillä on usein myös pitkä bannilista.

Juhani Vehmaskangas

Minulla on tietääkseni yksi banni. En tiedä miksi, Bannien pitäisi olla julkisia.

Pekka Iiskonmaki

#3
Jo Manun kuva kertoo kyseessä olevan trolli tai rölli.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Sanoo mies jolla on tonttulakki päässä kesät talvet.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Älä ruoki trollia.

Trollia ei tunnista ulkoisesti.

Trollausta ei ole oman mielipiteen kertominen vaikka se ärsyttäisi lukijaa tai ei vastaisi lukijan mielipidettä.

"Trolli on internet-slangia, jolla tarkoitetaan viestiä tai henkilöä, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja tai kirjoittaa turhia viestejä."

MarkoFobbaForss: Mitä trollaaminen tarkoittaa tänään?
http://markofobbaforss.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

(Pahoittelen, etta just nyt kaytossani ei ole suomalaista nappaimistoa.)

Tarkea teema, josta sietaisi kirjoittaa enemmankin.

Jani Tuononen on oikeassa kommentissaan #5: Ala ruoki trollia. Trolli elaa saamastaan huomiosta (seka tietysti mahdollisten toimeksiantajiensa maksamasta palkasta).

Olen joskus aiemmin maininnut, niinkuin ehka jotkut muutkin, etta yksi (maksettujen) trollien paatehtavista on vasyttaa asialliseen keskusteluun pyrkivat kirjoittajat loputtomalla jankuttamisella. Taman tunnistaa siita, etta he jatkavat niiden argumenttien toistamista, jotka on jo asiallisesti kumottu.

Tama sopii hyvin yhteen sen kanssa, mita blogisti mainitsi: trollit harvoin kirjoittavat omia blogikirjoituksia. Se johtuu siita, etta heidan tehtavansa ei ole luoda keskustelua, vaan painvastoin estaa keskustelu.

Ennenvanhaan, ennen internetin aikakautta, yhteiskunnan vallanpitajat hallitsivat "ilmatilaa" omistamalla painokoneet (ja muutkin tuotantovalineet, mutta tassa suhteessa asia ei ole muuttunut). Nyt, sosiaalisen median aikakaudella, he palkkaavat trolleja vaaristamaan mielikuvaa siita, mita kansan enemmisto ajattelee. Toisaalta tuollainen vaaristaminen vaikuttaa kansan mielipiteisiin, koska sosiaalisena otuksena ihmisella on emotionaalinen tarve tuntea yhteenkuuluvuutta muiden kanssa ja taman takia myos olla mahdollisuuksien mukaan yhta mielta muiden kanssa.

Googlaamalla loytaa dokumentteja esimerkiksi Pentagonin harjoittamasta trollauksesta (ovat kehittaneet softan, jolla yksi tyontekija voi helposti esiintya parillakymmenella eri nimimerkilla ja hallita niiden keskusteluketjuja). NATO on perustanut oman trollitehtaan (kts. Youtubesta Introduction to the online course "Introduction to Strategic Communications").

Moni muukin valtio (varmasti Venajakin) turvautuu maksettuihin trolleihin. Viime vuonna luin artikkelin argentiinalaisesta lehdesta, jossa entinen maksettu trolli kertoi tyostaan Argentiinan palveluksessa. Hanen mukaansa maailmassa on ainakin 25 valtiota, jotka ovat palkanneet trolleja trollaamaan sosiaaliseen mediaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Totta, tärkeä asia olisi ensiksi tunnistaa trolli. Vähäinen blogien määrä ei vielä sitä osoita. Kumottujen asioiden jankkaaminen on sitä.

Sen sijaan jos toisen keskustelijan argumentteja ei asiallisesti kykene kumoamaan, kyse ei ole trollauksesta. Vastaamattomuus voi itseasiassa johtaa erääseen trollauksen muotoon. Eli siihen keskustelijatyyppiin jonka kanssa keskustelu on kuin pelaisi pulun kanssa shakkia. Toinen kaataa nappulat, paskoo laudalle ja lentää pois, omasta mielestään oikeassa.

Tuo toinen trollityyppi itseasiassa aloittaa keskusteluja ja tekee vaikka blogeja, mutta sitten vaan häviää johonkin kun pitäisi kyetä argumentoimaan jotain.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, täälläkin riittää noita pyhän Venäjän uusia apostoleita. Se tunnetuin niistä sai ensin bannit koko uuteen suomeen ja on nyt käräjillä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voisitko antaa jotain lisätietoja? Lähinnä mistä syystä ne käräjät on?

Henry

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kyseessä on siis tämä kohudosentti Johan Bäckman, joka on nyt käräjillä yrityksestä rajoittaa erään toimittajan sananvapautta Mielipuolisella Vainoamisella.

Juha Hämäläinen

Pahimpia ns keskustelijoita ovat henkilöt, jotka aina keskittyvät muiden henkilön arvosteluun ja jättävät asian käsittelemättä. Asian unohtaminen asiakeskustelussa on änkyröintiä ja se johtaa siihen, että muita vedetään mukaan samaan loanheittoon.

Eri mieltä olevia on kahta sorttia, niitä jotka ovat lähtökohtaisesti jo eri mieltä nähtyään vastustajansa naaman blogissa ja sitten on niitä, jotka kykenevät asioiden salliessa olemaan myös samaa mieltä tavallisten vastustajiensa kanssa. Tuo ensimmäinen ryhmä on niitä änkyröijiä.

Olen tutkinut joskus asiaa ja todennut useimpien, itseni mukaanlukien, ainakin välillä syyllistyvän änkyröintiin, kun näkee itseään ärsyttävän kirjoittajan blogin. Sekä naamataulu että aiheet ärsyttävät jo otsikkotasolla. Ehkä se on luonnollista, mutta kestoänkyröinti ei ole.

Mitä tulee trollaukseen niin en pidä sitä selkeänä käsitteenä. Onko jonkin agendan toistaminen trollausta. Tai onko sitä tietojen ja kokonaiskuvan manipulointi eli filtterointi ja vääristely.

Jos ihminen kertoo kokemuksistaan ja taustastaan kommenteissaan, joilla merkitystä hänen kykyynsä arvioida ja perustella aihetta, siinä en näe mitään väärää. Toivoisi monen juuri kertovan miksi heidän väittämiään kannattaa kuunnella. Pelkät mielipiteet eivät ole saman arvoisia kuin kokemusperäinen näkemys, ammattitaito ja kirjoittajan tietopohja.

Tiina Teittinen

Kokemus ja tausta eivät aina ole sama kuin näyttö tietämisestä ja osaamisesta. Toki jokainen arvostaa juuri omaa empiiristä lähestymistapaansa ja omaa kokemustaan ylivertaisena. Ainoa heikko puoli on kokemuksen subjektiivisuus ja ihmisen taipumus kerätä samankaltaisia havaintoja olettamustensa vahvistamiseksi.
Joissain asioissa kokemusperäinen tieto on vertaansa vailla olevaa informaatiota. Joskus tietämys ei ole relevanttia keskusteltavan aiheen suhteen tai sovellettavissa siihen suoraan. Joskus oma havainto vaatisi myös tietopohjaa taustalle ollakseen yleistettävissä.
Asioiden taustojen pohtiminen vaatii enemmän kuin kokemusperäinen toteaminen. Siksi onkin harmillista että hyvät, aiheisiin perehtyneet keskustelijat poistuvat yksi toisensa jälkeen ja besserwisserit jäävät. Itsekin olisin taipuvainen kutsumaan möläyttelyä trollaukseksi, vaikka se ei kaiketi trollauksen määritelmää täytäkään.

Tommi Mäkinen

Joskus minusta kommentoitiin, että ei tolle Venäjän trollille kannata vastata. Laitoin sitten osoitteen ja puhelinnumeron että keskutellaanko lisää mun Venäjän trolliudestani niin tuli hiljaista. Ainakin noita VenäjänTrolli!-huutelijoita on varmaa 1000-kertaa enemmän kun mitään trolleja, paitti tietysti jossai Jessika Aron unissa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Venäjän suomalaisiin korviin uskomattomalta kuulostavaa ja maahanmuuttojankkaukseen, eukritiikkiin ja muihin ihmisiä hajottaviin kysymyksiin nivoutuvat trolleja toimivat kaikissa länsimaissa. Eihän Venäjä niitä pitäisi leivissä jolleivät he saisi mitään aikaiseksi, jolleivät he saisi papukaijoja.

Juha Hämäläinen

#15. Ei ole mitään niin pyhiä asioita etteikö niitä saa kritisoida. Kritiikin sisältö on oleellista eikä sen kohde.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tosiaan, Jessikka Aroa on vainonnut kaksikin Venäjän trollia, Mustamaalauksen Vimman tyhjäntoimittaja Ilja Janitskin ja kohudosentti Johan Bäckman. Molemmmat pääsivät käräjille vastaamaan sanoistaan ja teoistaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Pärjäisinkö käräjillä tälläkin palstalla pyöriviä trollittelijoiden vainoamisesta vai onko se sananvapaus tatkoitettu vain toimittajille?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #18

Ei trollien vainoamisessa mitään väärää ole. Siitä vaan sanoi Tshaikovski.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Olen ymmärtänyt Puheenvuoron olevan foorumi, jossa keskustellaan. Tätä periaatetta vastaan sotii mielestäni se, että jotkut blogistit järjestelmällisesti bannaavat eri mieltä olevat kommentoijat blogistaan. Onpa jokunen sellainenkin, joka estää kommentoinnin kokonaan. Tämä on mielestäni Puheenvuoron hengen, joskaan ei näköjään sääntöjen vastaista.

Eräskin nimeltä mainitsematon, ahkerasti kirjoitteleva blogisti on bannannut lähes kaikki erimieliset ja on nyt estänyt kommentoinnin kokonaan. Mikäs siinä, mutta sama henkilö trollailee kyllä mielellään muiden blogistien kirjoituksia, kommentoiden jopa heidän ulkonäköään. Mielestäni tällaisten "blogistien" paikka ei ole yleisesti ottaen suhteellisen laadukkaassa Puheenvuoro-foorumissa.

Toimituksen poiminnat