RaimoELaaksonen Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta...

Törkyilijät ja uhkailijat

Olen joutilaina juhannuksen päivinä tykönäni fundeerannut, millaisia ovat ne ihmiset, jotka sosiaalisen median tai sähköpostien kautta lähettelevät törkypostia ja tappouhkauksia toisille ihmiskunnan jäsenille?

Ovatko he ihan tavallisia perheellisiä, tai perheettömiä kansalaisia, joilla on hyvä työpaikka, suhteet kunnossa ja velat hallinnassa, mutta elämästä puuttuu jännitystä?

Ovatko he ihmisiä, joilla on persoonallisuushäiriö? Yhtäällä normaalioloinen, asiansa hoitava tyyppi, joka auringon laskiessa muuttuu saalistavaksi hirviöksi? Ja taas aamulla paahtoleivän popsittuaan muuttuu mallikansalaiseksi.

Kuinka suuri vaikutus poliittisella suuntauksella on käytökseen? Onko jonkin aatesuunnan edustajien liipasinsormi herkemmällä kuin jonkun toisen. Jos on niin miksi on?

Vaikuttaako koulutus käyttäytymiseen? Kuinka todennäköistä on, että korkeasti koulutettu käy väsäämään tappouhkauksia? Eikö heidän päässään voi rattaat lyödä välillä tyhjää siinä missä alemmin koulutetuillakin?

Ja lopuksi, voiko kaiken törkyn ja sanallisen saasteen kuitata sananvapaudella? 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mun ei kuitenkaan oo tarvinnut miettiä mistä suunnasta ne viestit tulee

''Mätä suvakki''
''Läski kusipää lehtimyyjä''
''Ääliö persuvihaaja''
''Halla-ahon ÄÖ on tulplat verratuna suhun''
''Homo demari''

jne.

Tuossa muutama esimerkki, melko sievää kuitenkin vielä, voin vaan kuvitella millaista postia naiset saavat.

Kyllä mä luulen, että tällaisten lähettäjien koulutustaso on melko alhainen, ja kaikki mikä ei osu heidän arvomaailmaansa on sitten vihan kohde.

Mulle ne tulee yhdestä suunnasta, ja se suunta ei kauheasti ihmetytä, melkoisen ala-arvoista porukkaa, ja kyllähän sen täälläkin näkee, että kiukku on monella pinnassa.

Ei noi oo mua haitanneet yhtään, huvittavaahan tuo on vain, ei muuta kuin odottelemaan seuraavia ansiokkaita viestejä :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"ÄÖ on tulplat" - just joo.

Enpä ryhtyisi lähettelemään älykkyysosamäärää (?) epäileviä kommentteja ilman tavallistakin huolellisempaa oikolukua. No, ehkä Halla-ahon leirissä älykkyys on niin korkealla tasolla, että epämääräisyyskin osataan ymmärtää täsmällisyydeksi.

"Homo demari" ei erillisenä esimerkkinä vaikuta vihapuheelta, mutta ehkä se liittyikin muuhun materiaaliin josta ilmeni, että kirjoittaja itse on heteroseksuaali perus-oikeistolainen.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Halla-ahon leirissä ÄO on korkealla jos se ylittää kengännumeron.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Suosittelen kirjaa Kansa Raivostui- Mikko E.Sovijärvi & Ilona Pajari.
Siinä näkee uhkailujen ja loanheiton kirjon.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Kuinka suuri vaikutus poliittisella suuntauksella on käytökseen? Onko jonkin aatesuunnan edustajien liipasinsormi herkemmällä kuin jonkun toisen."

Jälkimmäinen kysymyshän on jo välimerkistäkin päätellen retorinen. Ensimmäinen herättää tietysti perinteisen pohdinnan yhteisvaihtelusta ja syysuhteen suunnasta.

Käytöksellä on epäilemättä suuri vaikutus poliittiseen suuntaukseen, mutta kun se on valittu, saattaahan siitä seurata huonoa käytöstä entisestään vahvistava kierre.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Jälkimmäinen kysymyshän on jo välimerkistäkin päätellen retorinen", mutta minäpä tein siitä aivan oikean kysymyksen, johon saman tien laadin vastauksen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Onko jonkin aatesuunnan edustajien liipasinsormi herkemmällä kuin jonkun toisen?"

- Ehkä kiukkuisimmat ajattelijat hakeutuvat niihin ryhmiin, joissa sisäiseen kulttuuriin kuuluu kiukuttelu. Siinäkin tapauksessa lopputulos on puolueiden jakautuminen rauhallisiin ja räyhällisiin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mutta minkälainen valtio on sellainen, joka antaa uhkailijoiden, muiden törkypostin lähettäjien ja jopa moninkertaisten murhamiesten kulkea rauhassa, samaan aikaan kun mielipidekirjoittajaa vahdataan vuosikausia valtion taholta?

Sellainen valtio taitaisi olla täydellinen banaanivaltio ja ikävä kyllä me asumme sellaisessa banaanivaltiossa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Pelkureita he ainakin ovat. Minua välillä muistaa sähköpostilla eräs nimimerkki Janne Kuusamo, lienee muillekin tuttu. Hän aina välillä suuttuu niin paljon, että on stalkannut palautettaan varten työsähköpostini.

Pelkurivässykkä hän on siksi, koska hänellä ei ole tunnusta Puheenvuoroon, eli ei ole munaa sen vertaa, että kommentoisi täällä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Rikoslaki sanoo vainoamisesta näin:

"Joka toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muuten näihin rinnastettavalla tavalla oikeudettomasti vainoaa toista siten, että se on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä yhtä ankaraa tai ankarampaa rangaistusta, vainoamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Kuvailemasi kaltainen toiminta saattaisi jo täyttää nämä kriteerit?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ehkä joo, olen toistaiseksi vain säälinyt. Yksi (lähinnä parodinen) raja kyllä ylittyi, kun raukkis kitisi työnantajalleni näkemyksistäni metsästyksestä. Arvaa vaan, oliko rehtori tippaakaan kiinnostunut, mitä vapaa-aikanani teen? Hyvät naurut kyllä saatiin.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tässä lienee tarkoitus keskustella ihan todellisesta häiriköinnistä eikä siitä, että netissä keskustelu kärjistyy paljon herkemmin kuin kasvokkain kommunikoidessa.

Tuskinpa tuollainen käytös mistään yhdestä ainoasta syystä johtuu, mutta varmasti taustalla on aina jonkinlaista pahaa oloa, joka purkautuu epäterveillä tavoilla. Häirikkö tai vainoaja on tuskin koskaan tyytyväinen elämäänsä.

Kerron yhden oman kokemukseni. Tilasin kerran eräästä nettikaupasta yrttiteetä. Kun tuotetta ei koskaan kuulunut, vaadin rahojani takaisin. Yrittäjä suivaantui tästä niin, että alkoi levitellä keskustelupalstoilla ja yrityksensä sivuilla valheita minusta, syyttäen minua mm. pedofiiliksi. Toiminta jatkui sen verran pitkään, että siitä tuli tehtyä kaksikin rikosilmoitusta.

Tämä esimerkkinä siitä, että hyvinkin pieni asia voi johtaa häiriköintiin. Kyse on varsin selvästi häirikön oman pään sisäisistä syistä, ei niinkään kohteen mielipiteistä, sanoista tai teoista.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Ja lopuksi, voiko kaiken törkyn ja sanallisen saasteen kuitata sananvapaudella?"

Ei voi. Sananvapaus ei ole ehdoton, vaan sen raja kulkee muissa ihmisoikeuksissa.

Aulis Saarijärvi

Juhannusaattona Ruotsia ja sen asioita koskevaan kirjoitukseeni tuli naamakirjaani, sen yksityisviesteihin sontaa.
Toinen, jopa henkilö oikealla nimellään, joka ketjussa jo nimitteli pahasti. Toinen on gorillan naamalla facebookiin päässyt tekaistu nimi, mutta tyylistä, sekä kielestään voinen päätellä ruotsiketjustani olevan henkilön.
Veera Ruoho itkisi vielä Orpon kanssa viikon lisää BBC:ssä, YLE:ssä ja torilla, jos saisi ne itselleen.
Naamakirjani seinälle ei voi vieras kirjoittaa. Siksi nämä kaksi olivat nähneet vaivan kirjoittaa ohutsuolensa sisälön viesteihin. Varmaan ruottinkielisten Munsalan soutukerholaisten jälkeläisten kaunis tapa, bakom Quarken?
En ole vielä päättänyt mitä teen törkyn suhteen. Käynkö keskustelemassa tekijöiden kanssa kahden, vai kokeilenko vihapoliisia, jota on nyt koulutettu 150 lisää Suomeen.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Vasemmistolainen väkivalta ja uhkailu on vaan erilaista. Nämä takut ja variksethan ovat varsinaisia älyn pikkujättiläisiä. Samaan sakkiin voi pakata vielä rasmukset, muut antifantit ja jatkuvasti somessa päivystävät sijaisloukkaantujat jotka metsästävät vääriä mielipiteitä josta aloittavat hirveen itkun ylläpitäjille jotta väärät mielipiteet saadaan piiloon.

Toimituksen poiminnat