RaimoELaaksonen Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta...

Huhtasaari, toimi niin kuin saarnaat

Kun Laura Huhtasaari silmät kiiluen saarnaa ehdottoman sananvapauden puolesta, hän ei hanki jakkarallaan pysyä. Jokaisen on päästävä sanomaan mielipiteensä vapaasti vailla minkäänlaista rajoitetta. Jopa vihapuhe pitää sallia.

Sitten kysymys. Milloin, Laura Huhtasaari, itse aiot sallia kaikkien bannaamiesi henkilöiden kommentoida tekstejäsi, niin täällä kuin facebookissa ja ryhdyt noudattamaan ajamaasi asiaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei se katos niin mee, persuilla on oma sananvapaus.

Huhtasaaren jutut ovat mielenkiintoisia, eilenkin hän vaati laajempaa demokratiaa Sveitsin malliin ja seuraavakasi hän vaatii presidentille lisää valtaa.

On hän kyllä niin hauska ehdokas, kun toisella lauseella kumoaa omat aikaisemmat juttunsa.

Mitä pidemälle nämä vaalitentit menevät, se onnettomampia ovat Huhtasaaren esiintymiset.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Jos en halua keskustella kanssasi, se ei ole sananvapautesi rajoittamista, vaan voi johtua jostain aivan muusta. Jankkaaminen, nimittely, solvaaminen, esimerkkejä nyt mainitakseni.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Nimittely ja solvaamien taitavat mennä jo kunnianloukkauksen puolelle. Jankkaamiseksi taas usein mielletään se, että on täysin eri linjoilla kirjoittajan kanssa. Minusta olisi kovin tylsää karsia kaikki eri mieltä olevat keskustelusta pois ja jättää jäljelle vain joomiehet ja -naiset.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

No tämä ei liene ole mitään uutta, eikä millekkään ryhmittymälle vieras asia. Jankkaaminen on taas tylsää, jos ei muita perusteita löydy, kuin että, "en tykkää siusta". Itse en bannaa edelleen, mutta ymmärrän oikein hyvin niitä, jotka niin tekevät. Keskustelun tulisi olla eteenpäin vievää, eikä jankuti, jankuti asian vierestä puhumista.

Toni Rintala

On myös sananvapautta ilmoittaa, että ei halua keskustella jonkun kanssa omalla kotiovellaan. Kotiovella sen estäminen onnistuu laittamalla ovi kiinni. Puhelimessa se onnistuu katkaisemalla puhelu.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Vähän ontuva vertaus. Täällä ja yleensä eri keskustelupalstoilla ollaan nimen omaan siksi, että keskustellaan. En ymmärrä niitä muutamaakaan, jotka eivät salli ollenkaan kommentointia omalla palstallaan. Sellainen ominaisuus pitäisi poistaa. Miksi rekisteröityä keskustelupalstalle, jos ei halua keskustella?

Toni Rintala

"Täällä ja yleensä eri keskustelupalstoilla ollaan nimen omaan siksi, että keskustellaan."

Kun oman blogin aloittaa, on siinä kai tarkoitus keskustella aiheesta ja asiallisesti? Jos joku ei sitä tee, on luonnollista estää sellaisen henkilön häirintä.

"En ymmärrä niitä muutamaakaan, jotka eivät salli ollenkaan kommentointia omalla palstallaan."

En minäkään. Mutta nyt ei ollut kyse tuosta. Pysy aiheessa ;)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #7

Täällä saa minun luvallani inttää vähän aiheen vierestäkin, ei tule bannia. Ainakaan itselle. Mitä tulee Huhtasaareen, niin jos on vaatimassa vihapuheen sallimista ja varsin vapaata mielipiteen ilmaisua, niin sitä ilmaisua pitää sitten itsenkin kestää. Minun mielestäni.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #8

"jos on vaatimassa vihapuheen sallimista ja varsin vapaata mielipiteen ilmaisua"

Onko Huhtasaari vaatimassa vihapuheen sallimista? Huhtasaari on ainakin tuominnut terroristien vihapuheen suomalaisia kohtaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #9

Niinhän tuo eilen Kallion kirkossakin tenhotti.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #10

"Niinhän tuo eilen Kallion kirkossakin tenhotti."

Onko se jossain kuultavana?
Minä aloin eilen kuuntelemaan lähetystä, mutta kun se toimittaja Jussi Kärki aloitti sanoilla "Täällä alkaa olemaan valmista", niin sain sätkyn ja korvat meni lukkoon..

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #10

"Niinhän tuo eilen Kallion kirkossakin tenhotti."

Tarkoitatko kohtaa 1:23:28 kun Niinistö kysyi rikosten sallimisesta? Huhtasaari vastasi, että meillä on jo laki uhkaamisesta. Huhtasaari kyseenalaisti Niinistön halun bannata ihmisiä somessa. Ei hän mitenkään erityisesti vaatinut sanavapautta. Hän kysyi onko Niinistö sanavapauden rajoittamisen kannalla.

"Huhtasaari silmät kiiluen saarnaa ehdottoman sananvapauden puolesta"

Voisitko antaa esimerkin, kuinka Huhtasaari lähetyksessä "saarnaa ehdottoman sananvapauden" puolesta?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #14

En tarkoita, vaan Huhtasaaren vastausta toimittajan kysymykseen vihapuheen sallimisesta ajassa noin 1.20.40 MTV3 Katsomo videoajastimen mukaan.

Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #24

Ei tuo Laura Huhtasaaren vastaus aivan tuollainen ollut. Ja lisäksi hän perusteli kantaansa hyvin. Kannattaa kuunnella koko puheenvuoro ja ajatella vähän ilman niitä laseja. Siis silmillä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #29

En tiedä mitä sinä siinä näet tai kuulet, mutta vastauksessaan hän yksiselitteisesti hyväksyy vihapuheen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #31

"yksiselitteisesti hyväksyy vihapuheen."

Niinistö toteaa, ettei lakia tarvitse muuttaa vihapuheen takia.

Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #31

Hän sanoo kun kysytään että "Pitääkö ottaa käyttöön järeät aseet....." että Ei missään tapauksessa. Sananvapautta ei pidä rajoittaa.

Mitä nuo järeät aseet ovat?

Onko siinä järkeä että jos sanoo ääneen tai korjoittaa että "Mies ei voi sunnyttää", että tällaisesta tuomitaan "vihapuhesta"?
Faktahan on se että mies ei voi synnyttää. Jo kansakoulussa kauan sitten opetettiin että mies siittää ja nainen synnyttää. Biologia ei liene muuttunut?

Äitini aikanaan opetti meille kakaroille (kakara ei ole vihapuhetta) että "Ei suuret sanat suuta halkaise".

Meidän pohjoismainen yhteiskuntarauhamme on paljolti kehittynyt ja säilynyt nimenomaan sananvapauden ansiosta.
Sanan- ja mielipiteen vapaus on kaikkein tärkein perusvapaus.

On myös hyvin mielenkiintoista ajatella kuinka lyhyt muisti ihmisillä on?
Ei ole niin montaa vuotta kun täällä pidettiin vltavaa meteliä Neuvostoliiton sanan- ja mielipiteen vapaudesta. Sikäläisille "vihapuhujille" tai totuudenpuhujille tuomittiin karkotuksia, usein täysin keksityin perustein. Täällä melskattiin siloin näiden puolesta. Eikä aiheetta. Mutta kun "pilkka sattuu omaan nilkkaan" niin kaikki ikään kuin kääntyy ylös-alaisin.
Se mikä ennen oli hyvää on yht'äkkiä tuomittavaa?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #31

"En tiedä mitä sinä siinä näet tai kuulet, mutta vastauksessaan hän yksiselitteisesti hyväksyy vihapuheen."
*******************************************
Hyväksyy vihapuheen? No kun joku määrittelisi vihapuheen niin, että edes suurin osa olisi samaa mieltä termistä - sitten voisi paremmin tietää hyväksyykö Huhtasaari vihapuheen. Tuntui että toiset puhuivat aidasta ja toiset aidan seipäistä.

Meillä on entisestään esim. Huuskon blogi, jossa onkin kunnon mietintää monen osalta mitä se "vihapuhe" onkaan... kommentteja kannattaisi sieltä lukea: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24389...

Koko "vihapuhe"-termi on mielestäni epäonnistunut, epämääräinen ja ihmisiä turhankin paljon hämäävä.
*******************************************

Katsoin siis tuon videoinnin eikä mennyt aivan noin kuin esität IMHO. Vihapuhe jos tarkoittaa mitä rikoslaista jo löytyy tuomittavana (kuten Niinistökin käsittääkseni meinasi), niin eihän siinä ole mitään uutta sinällään.

Eli presidenttimme mukaankin se on vain jokin kattotermi erilaisille rikoksille (jotka ovat jo rikoslaissa), jos oikein tulkitsin. En täysin ymmärrä miksi moista kattotermiä tarvitaan, mutta mikäs siinä kun se ei lainsäädännön kannalta meinaa uutta. Monet kyllä tuntuvat kuvittelevan että se on jotain uutta ja ihmeellistä. Siinä mielessä ymmärrän kyllä että Huhtasaarikin yritti selventää tarkoittaako se jotain nykylaista poikkeavaa, jota se ei siis Niinistön mukaan tarkoittanut.

Jos rikoksia tehdään, niistä voi rankaista - wou, mikä oivallus. Se on sitten vain aika kattava valvontakoneisto mikäli tuohon lähdetään todella tiheällä kammalla. Noh, olisi ainakin tosi paljon työllistävää vaikutusta mikäli aletaan valvomaan erittäin tiukasti ja sen jälkeen homma jatkuu anonyyminä ainakin.

*************************************

Huhtasaari: "Meillä on jo laiton uhkaus, meillä on jo kunnianloukkaus laissa, ....." "Miten muuttaisit lainsäädäntöä"
Niinistö: "En lainsäädäntöä mitenkään..."

Eli siis.... (?). Siinä kohtaa keskustelu näppärästi aiheesta lopetettiin. Eli tuskin tuosta kovinkaan moni viisastui.

Olen itsekin varsin varautunut sen suhteen että sananvapautta alettaisiin tiukemmin määritellä kuin mitä nykyisessä laissa jo on. Niinistönkin mukaan nykylait onneksi riittävät..... eli koko keskustelu tosiaan oli aidasta ja sitten joku puhui aidan seipäistä ja kaikki olivat omasta mielestään oikeassa. Jos nyt jotain tulkitsisin tuosta, niin Niinistön mielestä pitäisi valvoa nykylakeja tiukemmin myös somen puolella. Ihan ok, mutta helpommin sanottu kuin tehty ja kannattaisi olla melko tarkka sen suhteen ettei tule ylilyöntejä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persulla on omat sananvapausajatuksensa, kaikkea saa sanoa, kunhan ei sano pahasti persuista. :)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Huhtasaaren johtajataidot ovat Mikronesiasta, ehkä tämä bannaaminen on opittu siellä?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Huhtasaaren jutut vaihtelevat joka tentissä, mutta huonompaan suuntaan, kyllä tuota esitystä on paha katsoa kenenkään ja sitten vielä väittää, että tässäpä olisi oiva presidentti Suomelle.

Melkein kaikki arvioijat pitäävät hänen kykyjään ja asiantuntemustaan onnettomana.

Tottakai peruspersut häntä äänestävät, mutta siihen se sitten jää onneksi.

Paavo on kaapannut persujen mielipiteet vaalien ajaksi, ja se tarkoittaa sitä, että noiden kahden äänet jakaantuvat, ja johtavat siihen, että sinne jäävät rannalle ruikuttamaan.

Jos olisi ihan pakko valita Paavon ja Lauran väliltä, niin silloin Paavo, sillä hän nyt sentään maailmanpolitiikasta jotain ymmärtää, vaikka erittäin valikoivan muistin omaakin

Lauraa en äänestäisi, vaikka sitten pyssyllä uhattaisiin. :)

Toni Rintala

"Kun Laura Huhtasaari silmät kiiluen saarnaa ehdottoman sananvapauden puolesta"

Taitaa tämä koko aloitus olla ankka. Huhtasaari ei saarnannut ehdottoman sananvapauden puolesta. Mutta saahan sitä aina keksiä kaikenlaisia väitteitä ihmisistä?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Huhtasaari ei saarnannut ehdottoman sananvapauden puolesta.
...........

Vihapuheen puolesta on saarnannut.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kovin huonosti Toni on perillä suosikkityttönsä mielipiteistä.

Toni Rintala

"Kovin huonosti Toni on perillä suosikkityttönsä mielipiteistä."

Suurin osa suomalaisista kannattaa mielipiteen ilmaisun vapautta. Niin tekee Huhtasaarikin. Lisäksi Huhtasaari tuomitsee vihapuheen suomalaisia kohtaan.

Niinistökin kannattaa nykyisiä lakeja. Niinistö sanoi, ettei niitä tarvitse muuttaa. Hän on siis Huhtasaaren kanssa samaa mieltä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #34

"Lisäksi Huhtasaari tuomitsee vihapuheen suomalaisia kohtaan."
Muita kohtaan saa sitten vihapuhua sydämensä kyllyydestä.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #39

Kyllä maailmaan puhetta mahtuu. Pihapuhetta, lihapuhetta, hihapuhetta, pilapuhetta ja vaikka mitä.

Jocke Rantanen

Ainoa ehdokas joka on aina samaa mieltä asioista on Torwaldsin jälkeen Laura Huhtasaari.

Onko se niin vaikeaa ymmärtää että ensiksikään laki ei tunne "vihapuhetta".
Toiseksi ei Laura Huhtasaari ole koskaan sanonut että solvaukset ym. pitäisi sallia. Hänen kanstansa on se, ja olen täysin samaa mieltä ja jokainen joka viitsii riisua värilliset lasit pois ja ajatella, tulee samaan johtopäätökseen.

Me emme saa missään tapauksessa rajoittaa sananvapautta. Silloin en tarkoita noita mainittuja tai selkeää "kiihottamista kansanryhmää kohtaan". Rajoittamalla sananvapautta saavutamme väistämättä sen että ihminen alkaa varomaan puheitaan jakirjoituksiaan, sen että tulee vähitellen ilmiannon kausi: Jos satut sanomaan jotain niin kuulija voi ilmiantaa sinut. Olemme siis aika nopeasti DDR:n tai Neuvostoliiton mallissa jossa "seinilläkin oli korvat", todellisuudessa.
Se että kritisoi jotain uskontoa, poliittista järjestöä tai ideologiaa, viranomaisia, hallintoa yleensä ei voi koskaan olla vihapuhetta. Meillä on aina kritisoitu ja parjattu esim. Lestadiolaisia ja muita uskonlahkoja, aika rumasti kaiken lisäksi. Se ei ole vahingoittanut noita liikkeitä, päinvastoin vahvistanut.

Jos jossain uskonnollisessa kirjassa on kirjoitettu jotain niin siitä pitää voida keskustella. Jos joku ryhmä, oli se poliittinnen, uskonnollinen tai muuten vaan yhteiskunnallinen toimii tai on toiminut jollain tavalla, niin siitä pitää voida keskustella avoimesti. Jos toiminta on ollut yleisen oikeustajun tai peräti lain vastaista on jkeskustelu jopa välttämätöntä.

Jos tämä nykyinen meno jatkuu, näin jossain pilapiirroksen parist apoliisista jotka taluttivat käsiraudoissa olevaa keski-ikäistä miestä kohti Maijaa. Toinenpoliisi sanoi: "Hänellä on hallussaan Suvivirren sanat, epäilen että hän aikoo käyttää niitä koulun kevtäjuhlassa." jos tämä siis jatkuu olemme juuri tällaisessa tilanteessa.

Uskoisin että kukaan ei sitä halua.

Laura Huhtasaaren bannauksista en tiedä muuta kuin että joku valitti siitä hänen seinällään ja hän vastasi että tuo tili jolle ei pääse on yksityinen tilini jossa on siis yksityisiä perheen ja ystävien juttuja.
Jokainen meistä varmastikin haluaa että itsellä on jonkinlainen yksityisyys, oli sitten politiikassa tai ei.

Mitä noihin "vihapuheisiin" tulee niin netistä on saatavilla suomenkielinen koraani. Jokaisen joka puhuu "vihapuheesta" kannattaa lukea siitä muutama kymmenen suuraa. Joku oli lukenut koko opuksen viikonlopun aikana. Että ei se niin mahdottoman paksu ole.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Mitä noihin "vihapuheisiin" tulee niin netistä on saatavilla suomenkielinen koraani. Jokaisen joka puhuu "vihapuheesta" kannattaa lukea siitä muutama kymmenen suuraa.
............

Raamattu ei koraanille kalpene mitä vihapuheeseen tulee.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #22

#22

Olen tietoinen niin koraanin kuin raamatunkin vihapuheista.

Jocke Rantanen

Epäilen suuresti.
Raamatussa toki käsketään surmaamaan vihollisia mutta siellä ei käsketä surmaanman jokaista vääräsuskoista jonka saa kiinni.
Niinhän sodassa aina tehdään, surmataan vihollisia.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mooses kyllä käskee surmaan pojat, jotka eivät isäänsä tottele.

Jocke Rantanen

Onko tämä kategorista tappamaan käskemistä?
Kyseessä on pojat jotka nousevat isäänsä vastaan, ei tuntemattomat, vääräuskoiset.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #27

No, tuossahan niitä vääräuskoisia sitten listitään:

5. Moos. 13:13-16 ”Jos saatte tietää, että jossakin niistä kaupungeista, jotka Herra, teidän Jumalanne, antaa teidän asuttaviksenne, on kelvottomia miehiä, jotka ovat viekoitelleet kaupunkinsa asukkaat palvelemaan muita, teille vieraita jumalia … teidän on miekalla surmattava sen kaupungin asukkaat. Julistakaa kaupunki Herralle kuuluvaksi uhriksi, hävittäkää se ja surmatkaa sekä asukkaat että heidän karjansa.”

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #30

Tässä lisää:

Jer. 13:14 "Ja minä murskaan heidät, toisen toistansa vastaan, sekä isät että lapset, sanoo Herra. Minä en sääli, en säästä enkä armahda, niin että jättäisin heidät hävittämättä."
1. Sam. 15:3 "Näin sanoo Herra Sebaot: Mene siis ja voita amalekilaiset, ja vihkikää tuhon omaksi kaikki, mitä heillä on; äläkä säästä heitä, vaan surmaa miehet ja naiset, lapset ja imeväiset, raavaat ja lampaat, kamelit ja aasit."
Naah. 1:2,6 "Kiivas Jumala ja kostaja on Herra. Herra on kostaja ja vihastuvainen ... Kuka seisoo hänen tuimuutensa edessä, ja kuka kestää hänen vihansa hehkua? Hänen vihastuksensa vuotaa niinkuin tuli, ja kalliot halkeilevat hänen edessänsä."
Hoos. 14:1 "Samaria joutuu syystänsä kärsimään, koska se on niskoitellut Jumalaansa vastaan: he kaatuvat miekkaan, heidän pienet lapsensa ruhjotaan, ja heidän raskaat vaimonsa halkaistaan."
Jer. 19:9 "Ja minä (Herra) panen heidät syömään poikiensa ja tyttäriensä lihaa, ja he syövät toinen toisensa lihaa siinä hädässä ja ahdistuksessa ..."
Jer. 4:8 "Sen tähden kääriytykää säkkeihin, valittakaa ja parkukaa, sillä Herran vihan hehku ei ole kääntynyt meistä pois."
2. Sam. 22:7-9 "Ahdistuksessani minä rukoilin Herraa, Jumalaani minä rukoilin; ja hän kuuli minun ääneni temppelistänsä, minun huutoni kohosi hänen korviinsa. Silloin maa huojui ja järisi, taivaan perustukset järkkyivät; ne horjuivat, sillä hänen vihansa syttyi. Savu suitsusi hänen sieraimistaan, kuluttava tuli hänen suustansa, palavat hiilet hehkuivat hänestä."

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Miten kävi Sodoman ja Gomorran? He eivät edes olleet vääräuskoisia vaan viettivät paheellista elämää. Raamatun jumala pyyhkäisi molemmat kaupungit pois kartalta ja collateral damagina Lotin vaimokin meni kun kurkkasi olkapään yli.

Tässä toinen juttu:

Midianilaisia vastaan tehty kostoretki

1 Herra sanoi Moosekselle: 2 "Kosta midianilaisille heidän pahat tekonsa, joita he ovat tehneet Israelia vastaan. Sitten sinut otetaan isiesi luo."

3 Mooses sanoi kansalle: "Varustakaa joukostanne miehiä sotaretkelle. Heidän tulee lähteä midianilaisia vastaan kostamaan Herran puolesta. 4 Lähettäkää sotaan tuhat miestä kustakin Israelin heimosta." 5 Israelin sotajoukoista valittiin tuhat miestä heimoa kohden eli kaikkiaan kaksitoistatuhatta asekelpoista miestä. 6 Tämän joukon, tuhat miestä jokaisesta heimosta, Mooses lähetti sotaretkelle ja heidän kanssaan Pinehasin, pappi Eleasarin pojan, jonka huostassa olivat pyhät esineet ja merkinantotorvet.

7 Sotajoukko hyökkäsi Midianin maahan noudattaen käskyä, jonka Herra oli Moosekselle antanut, ja tappoi kaikki miehet. 8 Surmattujen joukossa olivat midianilaisten viisi kuningasta, Evi, Rekem, Sur, Hur ja Reba. Israelilaiset löivät kuoliaaksi myös Bileamin, Beorin pojan. 9 He ottivat vangiksi naiset ja lapset ja saivat ryöstösaaliiksi midianilaisten kaikki juhdat, kaiken karjan ja muun omaisuuden. 10 He polttivat midianilaisten asuttamat kylät ja heidän leiripaikkansa, 11 ottivat mukaansa kaiken keräämänsä saaliin, niin ihmiset kuin eläimetkin, 12 ja toivat vankinsa ja muun saaliin Mooseksen, pappi Eleasarin ja Israelin kansan eteen leiriin, joka oli Moabin tasangolla Jordanin varrella vastapäätä Jerikoa. 13 Mooses, pappi Eleasar ja kansan päämiehet lähtivät leirin ulkopuolelle heitä vastaan.

14 Mooses vihastui sotajoukon johtajiksi määrätyille tuhannen miehen ja sadan miehen päälliköille, kun he palasivat sotaretkeltä, 15 ja sanoi heille: "Oletteko jättäneet henkiin kaikki naiset? 16 Juuri nuo naiset tekivät Bileamin neuvon mukaan ja saivat israelilaiset luopumaan Herrasta ja antautumaan Baal-Peorin palvojiksi. Sen tähden Herran kansaa kohtasi vitsaus. 17 Tappakaa siis lapsista kaikki pojat ja tappakaa myös jokainen nainen, joka on maannut miehen kanssa. 18 Mutta tytöt, jotka eivät ole maanneet miehen kanssa, saatte ottaa itsellenne. 19 Teidän tulee oleskella leirin ulkopuolella seitsemän päivää, ja jokaisen, joka on surmannut jonkun tai koskettanut surmattua, tulee puhdistautua kolmantena ja seitsemäntenä päivänä; tämä koskee sekä teitä että vankejanne. 20 Teidän on puhdistettava myös jokainen vaatekappale ja kaikki, mikä on valmistettu nahasta tai vuohenkarvoista, sekä jokainen puuesine."

21 Pappi Eleasar sanoi sodasta palanneille sotilaille: "Tämä on säädös, jonka Herra on antanut Moosekselle: 22 -- 23 Teidän on käytettävä tulessa kulta, hopea, pronssi, rauta, tina ja lyijy, kaikki, mikä kestää tulta, ja niin se tulee puhtaaksi. Lisäksi ne tulee vielä puhdistaa puhdistusvedellä, ja sillä on puhdistettava myös kaikki, mikä ei kestä tulta. 24 Seitsemäntenä päivänä peskää vaatteenne, ja niin te tulette puhtaiksi ja saatte tulla leiriin."

Saaliin jakaminen
25 Herra sanoi Moosekselle: 26 "Sinun, pappi Eleasarin ja sukukuntien päämiesten tulee laskea sotasaaliiksi otettujen ihmisten ja eläinten lukumäärä. 27 Jaa saalis kahtia sotaretkellä olleiden ja muun kansan kesken. 28 Ota Herralle kuuluvana verona sotaretkeen osallistuneilta sotilailta aina yksi viidestäsadasta vangiksi otetusta ihmisestä ja samoin yksi viidestäsadasta naudasta, aasista, lampaasta ja vuohesta. 29 Nämä tulee ottaa sotilaille kuuluvasta osuudesta Herralle tulevana uhrilahjana, ja ne on annettava pappi Eleasarille. 30 Muille israelilaisille kuuluvasta osuudesta sinun tulee ottaa aina yksi viidestäkymmenestä vangista, samoin yksi viidestäkymmenestä naudasta, aasista, lampaasta, vuohesta ja muusta eläimestä ja antaa ne leeviläisille, jotka hoitavat tehtäviä Herran telttamajassa."

31 Mooses ja pappi Eleasar tekivät Mooseksen Herralta saaman käskyn mukaan. 32 Saalista oli sotilaiden itselleen ryöstämän irtaimen omaisuuden lisäksi 675 000 lammasta ja vuohta, 33 nautakarjaa 72 000 päätä 34 ja aaseja 61 000, 35 ja ihmisiä, tyttöjä, jotka eivät olleet maanneet miehen kanssa, oli kaikkiaan 32 000.

36 Sotaretkeen osallistuneiden osuus, puolet saaliista, oli 337 500 lammasta ja vuohta, 37 ja Herralle kuuluva vero oli siten 675 eläintä. 38 Nautakarjaa sotilaat saivat 36 000 päätä, joista Herralle kuuluva vero oli 72 eläintä; 39 aaseja oli 30 500 ja niistä Herralle kuuluva vero 61 eläintä, 40 ja ihmisiä, vankeja, oli 16 000, joista Herralle kuuluva vero oli 32 henkeä. 41 Mooses luovutti tämän veron, Herralle kuuluvan uhrilahjan, pappi Eleasarille, niin kuin Herra oli käskenyt.

42 Muille israelilaisille tuleva puolikas siitä saaliista, jonka Mooses jakoi heidän ja sotaretkellä olleiden kesken, 43 oli 337 500 lammasta ja vuohta, 44 nautakarjaa 36 000 päätä, 45 aaseja 30 500 46 ja vankeja 16 000. 47 Tästä osuudesta Mooses otti aina yhden viidestäkymmenestä ihmisestä ja eläimestä ja antoi ne Herran käskyn mukaisesti leeviläisille, jotka hoitivat tehtäviä Herran telttamajassa.

48 Sotajoukon johtajiksi määrätyt miehet, tuhannen miehen ja sadan miehen päälliköt, tulivat Mooseksen luo 49 ja sanoivat hänelle: "Me, sinun palvelijasi, olemme laskeneet komennossamme olevien sotilaiden määrän, eikä heistä puutu ainoatakaan. 50 Toivomme saavamme sovituksen Herran edessä, ja siksi tuomme nyt itse kukin Herralle uhrilahjaksi niitä kultakoruja, joita olemme saaneet haltuumme: nilkkarenkaita, rannerenkaita, sormuksia, korvarenkaita ja riipuksia."

51 Mooses ja pappi Eleasar ottivat heiltä vastaan nämä kultakorut. 52 Kultaa, jonka tuhannen miehen ja sadan miehen päälliköt toivat uhrilahjaksi Herralle, oli kaikkiaan 16 750 sekeliä. 53 Sotamiehet pitivät ryöstämänsä saaliin itsellään. 54 Mooses ja pappi Eleasar ottivat päälliköiden tuoman kullan ja veivät sen pyhäkkötelttaan, jotta Herra muistaisi, mitä israelilaiset olivat tehneet.

Nurnbergin oikeudenkäynnissä 1945-46 ihmisiä tuomittiin kuolemaan vastaavista rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei kai se Laura Huhtasaari niin hassu ehdokas ole, jos katsoo poliittisesti oikeistolaisesta näkökulmasta. Luomiskertomukseen uskovana hän kannattaa varmaan kuusipäiväistä työviikkoa, mikä on jokaisen kunnon kapitalistin märkä päiväuni.

Presidenttinä hän olisi poliittisesti kokemattomana ja hallinnosta vähän tietävänä täysin muiden ohjauksessa ja siten toivehenkilö monillekin tahoille.

Jos jostakin luonnon oikusta tulisi eteen tilanne, että tulisi toinen kierros ja vastassa olisivat Niinistö ja Huhtasaari, niin ensimmäisen kerran elämässäni jäisi ääneni presidentinvaaleissa käyttämättä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niinkuin tuolla toisaalla kirjoitin, niin käykää heittämässä joku tiukka arvostelu persuista Halla-ahon face-sivuille, niin sitten oppii mitä vihapuhe on :)

Persut on niin ihania. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niinhän se on. Persut ovat käytösvalioita, heillä on itsereflektio huipussaan ja persukulttuuri on sivistyksen korkein aste!

Jocke Rantanen

Tuure, miksi?

Meillä on täällä vuosikymmenet jaksettu jauhaa että nykyinen meno ei käy, että olisi saatava aikaan muutosta.
Kun muutos sitten on tarjolla.
Itse näen Laura Huhtasaaren myös niin että tulemalla valituksi presidentiksi, hän saisi aikaan muutosta Suomen poliitisessa toiminnassa pelkästään jo siksi että nyt vallassa oleva hyvä-veli-järjestelmä ehkä näkisi että toimintatapoja on muutettava, muutoin käy myös eduskuntavaaleissa näin.

Kuten olen aikaisemmin useasti kirjoittanut, ei presidentti sen kummemmin kuin hallituskaan yksin tee ulkopolitiikkaa. Näillä on suuri määrä maan muuta virkamieskoneistoa mukaanlukien suurlähettiläät, ministeriöt, eri valiokunnat joiden esitysten, kantojen ja neuvojen perusteella ulkopoliitiset päätökset tehdään.

Mitä tulee tuohon horinaan ylipäällikkyydestä niin kuinka se olikaan Halosen kanssa? Kelpasi hyvin. Kaksi kautta.
Ja on selvää että presidentti on armeijan ylipäällikkö rauhan aikana. Näinhän oli aikaisempin sotienkin aikana. Ei Manerheim ollut presidentti mutta oli ylipäällikkö joka sotaa johti. Toki keskusteli varmasti sotapoliittisista asioista muiden kanssa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Otetaan joukkoon yksi kauhuskenario. Jos kaikki tähdet olisivat ensi sunnuntaina jotenkin vinksallaan ja Laura Huhtasaaresta tulisi presidentti, niin meidän ulkopolitiikkamme olisi hyvissä käsissä. Huhtasaari presidenttinä ja Soini ulkoministerinä. Yhteistyö varmaan toimisi kitkatta. Vai hajottaisiko Huhtasaari hallituksen?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

No kun presidentillä ei sitä hallituksen hajotusoikeutta enää ole. Toki hän saattaisi yrittää painostaa hallitusta sellaisilla asioilla, että se johtaisi hallituksen eroon.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Huhtasaari sellaisen oikeuden haluaisi. Ja toki toimen naisena sen myös järjestäisi.

Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #44

Kuinka? Sehän olisi eduskunnan tehtävä. Liekö peräti perustuslain muutoksella?
Haluaisi kyllä. Ja sinä olen myös samaa mieltä Toisin kuin eräät, perustelen kantaani myös.

Me tarvitsemme instituution jolla on suoraan kansan antama mandaatti toimia jos hallitus ei kykene toimimaan.
Hallitus on eduskunnan ja puoluepolitikoinnin ( lue: kähminnän tulos ). Presidentti on suoraan kansanvalitsema, nykyään onneksi ei enää valitsijamiesten.
Ei ole kysymys mistään itsevaltiaasta, luoja meitä sellaiselta varjelkoon vaan instituutiolta jokla voi vain yksinkertaisesti erottaa toimimattoman hallituksen ja aikaansaada uudet vaalit joissa kansan tahto tulee julki.

Vertaa Saksaan nyt, siellä on jo kohta neljä kuukautta vaaleista eikä vieläkään hallitusta. Maata johtaa käytännössä virkamieshallitus. Mitkään asiat eivät etene.

Huomaa myös että tätä oikeutta ei olla millään tavoin räätälöimässä Huhtasaarelle vaan se olisi tietenkin tulevaisuudessa aina käytössä.

Paasikiven _Kekkosen aikana Suomi nostettiin totaalisesti raunioitetusta maasta hyvinvointivaltioksi. Maa oli sodan jälkeen suurissa taloudellisissa vaikeuksissa: 400 000 evakon asuttaminen, valtava sotakorvaus Neuvostoliitolle, omat sotavelat maksettavina (joista osa toki annettiin anteeksi), maa oli edelleen maatalousmaa jonka piti rakentaa teollisuuttaan sotakorvaustoimituksia varten, oliko se 1/10 -osa pinta-alasta piti luovuttaa.
Kekkonen käytti kai kolme kertaa tuota hajotusoikeuttaan 25 vuoden aikana. Yksi oli kai NL:n "noottikriisi" ja muut kerrat kun hallitus ei pystynyt toimimaan. Ei liene voida sanoa että kyseeessä olisi väärinkäyttö.

Olipa tuleva presidentti kuka tahansa hän joutuu toimimaan nykyisillä valtaoikeuksilla, niitä kun ei muuteta yön yli.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Nyyh..itkua, parrkua. Laura on bannannut mut..en kestä, en pysty jaksamaan. Tossukin teki sen ja nyt taas, ratkonko ranteet.
Ja kun vielä trumpinkin pöytä on tyhjä, niin pystynkö jatkamaan.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

ehkä hän ei halua loputtomiin keskusteluihin suur-jankkojen kanssa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset