RaimoELaaksonen Asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta...

Bongattu oikeita trolleja

Yle on löytänyt Pietarin ns. trollitalon liepeiltä parveilemasta oikeita trolleja. Siis eläviä ihmisiä, jotka suoltavat netin kautta Venäjän valtiollista propagandaa kotimaan markkinoille ja myös kulloistenkin rajojen ulkopuolelle.

"Talossa työskennelleet kertovat riippumattomissa venäläisissä tiedotusvälineissä, että yrityksessä harjoitetaan kyseenalaisin menetelmin laajamittaista mielipidevaikuttamista sosiaalisessa mediassa."

Nuo trollit eivät ole mitään suupaltteja trollitalon ulkopuolella, eikä heitä näkemän mukaan saa lausumaan montaakaan sanaa valtiolle arvokkaasta työstään. Väkeä kuitenkin tarvitaan lisää ja englannintaitoisilla olisi kysyntää trollimarkkinoilla.

"Propagandan levittämisestä maksetaan venäläisittäin hyvin. Työpaikkailmoituksissa luvataan 30–50 000 ruplaa eli tätä kirjoitettaessa noin 400–650 euroa kuukaudessa."

Sitä Yle ei ole saanut selvitettyä, missä määrin on olemassa palkallisia etätrolleja esimerkiksi Suomen kamaralla. Venäjän sisällä trollauksella on suurempi merkitys kuin sen rajojen ulkopuolella, sillä venäläisten verissä ja selkäytimissä on lujassa usko vallassa oleviin johtajiinsa ja propagandakoneistoonsa. Ulkoiset kansat taas ovat kokemustensa perusteella tottuneet jo itäuutisoinnista karsimaan kaksi kolmasosaa ja lopusta vähentämään puolet, sekä jäljelle jääneeseen suhtautumaan epäillen.

(Lainaukset: YLE-uutiset)

http://yle.fi/uutiset/yle_pietarin_trollitehtaalla__nain_venajan_propaga...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Luulen että Kremlin trollit on tarkoitettu yksinomaan ulkomaita varten. Venäläisille itselleen tulee virallista propagandaa kaikilta kanavilta riittävästi. Jokaikisessä mökissä on komeat telkkarit, uutisia tulee jatkuvasti ja ohjelmat ovat laadullisesti paljon parempia kuin Suomessa.

Trolleja on myös lähetystöissä ja Suomessa asuvat venäläiset trollaavat kotoa käsin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Katselin YLEn uutiset ja sen Kioskin jutun. Onpa vakuuttavia todisteita.

Kuinka moni suomalainen työntekijä on allekirjoittanut työsopimuksen jossa kielletään levittelemästä asiakkaiden ja työnantajan tietoja?

Miten "internet-ammattilaisten" hakeminen ja palkkaaminen tekee yrityksestä trollitehtaan? Onhan sellaisia hakenut m.m. YLE itsekin sekä Suomen ev.lut.kirkko jo vuosia sitten sekä monet muut. En siis pidä mitenkään kummallisena, että internetissä toimiva m.m. uutistoimistona toimiva yhtiö niin tekee.

Entä sitten tuhritut videot ihmisistä kulkemassa kadulla ja menossa toimistorakennukseen?

Jos tässä on YLEn kuukausien projektin tulokset niin heikolta näyttää. Ehkä YLEn toiminnan uskottavuuden takia siellä päättävässä asemassa olevien tulisi antaa n.s. rakentavaa palautetta alaisilleen ja hoitaa johtamistehtäväänsä jos ammattitoimittajien oma ammattiylpeys toimi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Vallitsevissa oloissa saatan ymmärtää, että nuo "trollitalon" ihmiset eivät halua tulla kasvoillaan ja mielipiteillään julkisuuteen. Siinä voisi vaikka liebuskan kulkuun kohti mahalaukkua tulla katkos.
Ja toki työnantajalleen pitää olla lojaali.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Tosiuskovia ei heilauta mikään. Ei auttaisi vaikka paikan pomo olisi saatu antamaan lausunto, että "mehän täällä trollataan". Muille asia kyllä selvisi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jos tilanne joskus palailee entiselleen, milloin trollaus loppuu? Minulle aivan sama, en ole uskonut ensimmäisen matkan Neuvostoliittoon jälkeen noin (1970) mihinkään bullshittiin idästä päin. Käyttäisivät onnettomat varat ja henkilöresurssit vaikkapa kulutustavaratuotannon nostamiseen edes jollekin mitattavalle tasolle. Ainahan voi lännestä tuodun koneen tai laitteen purkaa ja yrittää kehitellä tuotantolinjaa omalle kilpailukykyiselle vaikkapa pesukoneelle, tuskin tähtitiedettä , mutta ei ei ei.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Nyt kun on kiistämättömät (?) todisteet siitä, että meihin yritetään vaikuttaa Venäjältä, kutittakaamme seuraavaksi aivojamme ja kuvitelkaamme josko propagandaa ja muuta vaikuttamista harrastavat monet muutkin tahot. Eihän ystävämme Uncle Sam niin tekisi eihän?

Eikai Suomestakin löydy propagandaa?

Tämän koko jutun ongelma minulle on, että iso osa uutisoinnista kaikkialla käyttää vähintäänkin osittain propagandistisia menetelmiä. Joka tapauksessa pyrkimys objektiivisuuteen on haastavaa ja parhaimmatkin mediat ajautuvat puolueellisuuteen. Meidän uutisointimme ei ole myöskään propaganda-vapaata, koska se hyvin usein valikoi tietolähteensä etc. Propagandaa on myös jonkin osapuolen huomioimatta jättäminen. Tämä Venäjän tikun nokkaan nostaminen on vienyt eri osapuolten uutisoinnin hyvin kauaksi toisistaan, on ilmeistä että totuus on jossain siellä välissä.

Trollitehdas-sanan käyttäminen tästä asiasta kirjoitettaessa on tietysti mukavan lapsellista ja vapauttavakin. Valitettavasti tuo sana itsessään on eräänlaista propagandaa. Sana on selvästi ilkkumishenkinen. Tuon sanan käyttäminen itsensä korkealle uutisprofiilille nostaneen Ylen uutisoinnissa osoittaa, että ko. laitos on korviaan myöten upoksissa propagandasodassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet oikeassa siinä, että totuuden puhujakin voi harjoittaa propagandaa, hän propagoi totuutta. Länsimaisella propagandalla on tällainen rooli.

Aivan eri asia sen sijaan on käyttää propagandaa valheen levittämiseen ja se oli juuri se asia, johon YLE:n uutisointi Pietarin trollitehtaista pyrki pureutumaan.

Käyttäjän MiikkaLehtoaho kuva
Miikka Lehtoaho

Käytät nyt propaganda-sanaa vähän hassusti. Ja mielestäni nimenomaan propagandamaisesti. Propagandistisuus on puolueellisuutta. Siinä lopputulos, mielipide, päätelmä tai muu sellainen on valittu valmiiksi ja sitten vain kehitellään lihat luitten ympärille, eli uskottava ja looginen selitys, jolla tuo lopputulos voidaan saavuttaa. Sinun päättelyssäsi länsi (me) on hyvä ja tuottaa hyvää ja sen ikuisena lopputulemana on hyvä. Venäjä taasen edustaa pahaa. Ja sen lopputulemana on paha. Olet lukinnut itsesi ulos oikeammasta, ei-propagandistisesta asetelmasta ja katselukannasta, jossa katsotaan miten asiat ovat, ilman lähtöoletuksia minkään osapuolen paremmuudesta tai oikeammuudesta.

On sangen helppo nähdä miten nykyisessä konfliktissa erilaiset ideologiat törmäävät, ne yrittävät tehdä toinen toisistaan itsensä vastakohtia, jossa itse on tietysti se hyvä ja vastapuoli paha ja suoranainen pahuuden lähde.

Suomen ja Suomessa asuvan osalta kysymys liene, olemmeko/olenko mukana vahvistamassa vastakkainasettelua, joka on propagandaa? Yle käyttää tällä hetkellä paljon energiaa vahvistaakseensa vastakkainasettelua ja vie sitä äärimmäisyyksiin. Mielestäni se on vahingollista, epäkypsää ja viime kädessä sotaisaa.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Juha, tämä on aivan loistava argumentti ja allekirjoitan joka sanan!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuikka kirjoitti: "Olet oikeassa siinä, että totuuden puhujakin voi harjoittaa propagandaa, hän propagoi totuutta. Länsimaisella propagandalla on tällainen rooli."

<<... pitkään jatkuvaa röhönaurua ...>>. Huumorinkukka se on maailman kaunehin kukka janiinedelleen. Sanotaan naurun pidentävän ikää joten kiitos Kuikalle taas näistä lisävuosista. Minä taidan elää varsinaiseksi metusalemiksi, kiitos Kuikan & kmpneiden.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Juha, hyvin tiivistetty kommentti vailla turhia löpinöitä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämäkin blogi havaittiin trollitehtaalla ja asialle pantiin kommentoija tai pari... :D

Toimituksen poiminnat